2003年全国硕士研究生考试英语真题及答案

来源:www.putclub.com 2019-03-09

2003年全国硕士研究生考试英语真题及答案


Section I: Listening Comprehension
Directions:
This section is designed to test your ability to understand spoken English. You will hear a selection of recorded materials and you must answer the questions that accompany them. There are three parts in this section, Part A, Part B, and Part C.
Remember, while you should first put down your answers in your test booklet. At the end of the listening comprehension section, you will have five minutes to transfer all your answers from your test booklet to ANSWER SHEET 1.
Now look at Part A in your test booklet.
Part A
Directions:
For Question 1-5, you will hear a talk about Boston Museum of Fine Art. While you listen, fill out the table with the information you have heard. Some of the information has been given to you in the table. Write only 1 word or number in each numbered box. You will hear the recording twice. You now have 25 seconds to read the table below. (5 points)
Boston Museum of Fine Arts
Boston Museum of Fine Arts Founded (year) 1870
Opened to the public (year)
Question 1
Moved to the current location (year) 1909
The west wing completed (year)
Question 2
Number of departments 9
The most remarkable department
Question 3
Exhibition Space (m2)
Question 4
Approximate number of visitors/year 800,000
Programs provided classes lectures
Question 5
Part B
Directions
For Questions 6-10, you will hear an interview with an expert on marriage problems. While you listen, complete the sentences or answer the questions. Use not more than 3 words for each answer. You will hear the recording twice. You now have 25 seconds to read the sentences and questions below. (5 points)
What should be the primary source of help for a troubled couple? ________. Question 6
Writing down a list of problems in the marriage may help a troubled couple discuss them ________. Question 7
Who should a couple consider seriously turning to if they cant talk with each other? ________. Question 8
Priests are usually unsuccessful in counseling troubled couples despite their ________. Question 9
According to the old notion, what will make hearts grow fonder? ________. Question 10#p#副标题#e#
Part C
Directions:
You will hear three pieces of recorded material. Before listening to each one, you will have time to read the questions related to it. While listening, answer each question by choosing [A], [B], [C] or D. After listening, you will have time to check your answers you will hear each piece once only. (10 points)
Questions 11-13 are based on the following talk about napping, you now have 15 seconds to read questions 11-13.
11. Children under five have abundant energy partly because they ________.
[A] sleep in three distinct parts
[B] have many five-minute naps
[C] sleep in one long block
[D] take one or two naps daily
12. According to the speaker, the sleep pattern of a baby is determined by ________.
[A] its genes
[B] its habit
[C] its mental state
[D] its physical condition
13. The talk suggests that, if you feel sleepy through the day, you should ________.
[A] take some refreshment
[B] go to bed early
[C] have a long rest
[D] give in to sleep
Questions 14-16 are based on the following interview with Sherman Alexie, an American Indian poet. You now have 15 seconds to read Questions 14-16.
14. Why did Sherman Alexie only take day jobs?
[A] He could bring unfinished work home.
[B] He might have time to pursue his interests.
[C] He might do some evening teaching.
[D] He could invest more emotion in his family.
15. What was his original goal at college?
[A] to teach in high school
[B] to write his own books
[C] to be a medical doctor
[D] to be a mathematician
16. Why did he take the poetry-writing class?
[A] To follow his father.
[B] For an easy grade.
[C] To change his specialty.
[D] For knowledge of poetry.
Questions 17-20 are based on the following talk about public speaking. You now have 20 seconds to read Questions 17-20.
17. What is the most important thing in public speaking?
[A] Confidence.
[B] Preparation.
[C] Informativeness.
[D] Organization.
18. What does the speaker advise us to do to capture the audiences attention?
[A] Gather abundant data.
[B] Organize the idea logically.
[C] Develop a great opening.
[D] Select appropriate material.
19. If you dont start working for the presentation until the day before, you will feel ________.
[A] uneasy
[B] uncertain
[C] frustrated
[D] depressed
20. Who is this speech most probably meant for?
[A] Those interested in the power of persuasion.
[B] Those trying to improve their public image.
[C] Those planning to take up some public work.
[D] Those eager to become effective speakers.
You now have 5 minutes to transfer all your answers from your test booklet to ANSWER SHEET 1.
Section II: Use of English#p#副标题#e#
Directions:
Read the following text. Choose the best word (s) for each numbered blank and mark [A], [B], [C] or [D] on ANSWER SHEET 1. (10 points)
Teachers need to be aware of the emotional, intellectual, and physical changes that young adults experience. And they also need to give serious __21__ to how they can be best __22__ such changes. Growing bodies need movement and __23__, but not just in ways that emphasize competition. __24__ they are adjusting to their new bodies and a whole host of new intellectual and emotional challenges, teenagers are especially self-conscious and need the __25__ that comes from achieving success and knowing that their accomplishments are __26__ by others. However, the typical teenage lifestyle is already filled with so much competition that it would be __27__ to plan activities in which there are more winners than losers, __28__, publishing newsletters with many student-written book reviews, __29__ student artwork, and sponsoring book discussion clubs. A variety of small clubs can provide __30__ opportunities for leadership, as well as for practice in successful __31__ dynamics. Making friends is extremely important to teenagers, and many shy students need the __32__ of some kind of organization with a supportive adult __33__ visible in the background.
In these activities, it is important to remember that the young teens have __34__ attention spans. A variety of activities should be organized __35__ participants can remain active as long as they want and then go on to __36__ else without feeling guilty and without letting the other participants __37__. This does not mean that adults must accept irresponsibility. __38__ they can help students acquire a sense of commitment by __39__ for roles that are within their __40__ and their attention spans and by having clearly stated rules.
21. [A] thought
[B] idea
[C] opinion
[D] advice
22. [A] strengthen
[B] accommodate
[C] stimulate
[D] enhance
23. [A] care
[B] nutrition
[C] exercise
[D] leisure
24. [A] If
[B] Although
[C] Whereas
[D] Because
25. [A] assistance
[B] guidance
[C] confidence
[D] tolerance
26. [A] claimed
[B] admired
[C] ignored
[D] surpassed
27. [A] improper
[B] risky
[C] fair
[D] wise
28. [A] in effect
[B] as a result
[C] for example
[D] in a sense
29. [A] displaying
[B] describing
[C] creating
[D] exchanging
30. [A] durable
[B] excessive
[C] surplus
[D] multiple
31. [A] groups
[B] individual
[C] personnel
[D] corporation
32. [A] consent
[B] insurance
[C] admission
[D] security
33. [A] particularly
[B] barely
[C] definitely
[D] rarely
34. [A] similar
[B] long
[C] different
[D] short
35. [A] if only
[B] now that#p#副标题#e#
[C] so that
[D] even if
36. [A] everything
[B] anything
[C] nothing
[D] something
37. [A] off
[B] down
[C] out
[D] alone
38. [A] On the contrary
[B] On the average
[C] On the whole
[D] On the other hand
39. [A] making
[B] standing
[C] planning
[D] taking
40. [A] capability
[B] responsibility
[C] proficiency
[D] efficiency
Section III: Reading Comprehension
Directions:
Read the following fore texts. Answer the questions below each text by choosing [A], [B], [C] or [D] Mark your answers on ANSWER SHEET 1 (40 points)
Text 1
Wild Bill Donovan would have loved the Internet. The American spymaster who built the Office of Strategic Services in the World War II and later laid the roots for the CIA was fascinated with information. Donovan believed in using whatever tools came to hand in thegreat gameof espionage -- spying as aprofession.” These days the Net, which has already re-made such everyday pastimes as buying books and sending mail, is reshaping Donovans vocation as well.
The last revolution isnt simply a matter of gentlemen reading other gentlemens e-mail. That kind of electronic spying has been going on for decades. In the past three or four years, the World Wide Web has given birth to a whole industry of point-and-click spying. The spooks call itopen source intelligence,” and as the Net grows, it is becoming increasingly influential. In 1995 the CIA held a contest to see who could compile the most data about Burundi. The winner, by a large margin, was a tiny Virginia company called Open-Source Solutions, whose clear advantage was its mastery of the electronic world.
Among the firms making the biggest splash in the new world is Straitford, Inc., a private intelligence-analysis firm based in Austin, Texas. Straitford makes money by selling the results of spying (covering nations from Chile to Russia) to corporations like energy-services firm McDermott International. Many of its predictions are available online at www.straitford.com.
Straitford president George Friedman says he sees the online world as a kind of mutually reinforcing tool for both information collection and distribution, a spymasters dream. Last week his firm was busy vacuuming up data bits from the far corners of the world and predicting a crisis in Ukraine. “As soon as that report runs, well suddenly get 500 new internet sign-ups from Ukraine,” says Friedman, a former political science professor. “And well hear back from some of them.” Open-source spying does have its risks, of course, since it can be difficult to tell good information from bad. Thats where Straitford earns its keep.
Friedman relies on a lean staff in Austin. Several of his staff members have military-intelligence backgrounds. He sees the firms outsider status as the key to its success. Straitfords briefs dont sound like the usual Washington back-and-forthing, whereby agencies avoid dramatic declarations on the chance they might be wrong. Straitford, says Friedman, takes pride in its independent voice.
41. The emergence of the Net has ________.
[A] received support from fans like Donovan
[B] remolded the intelligence services
[C] restored many common pastimes
[D] revived spying as a profession
42. Donovans story is mentioned in the text to ________.
[A] introduce the topic of online spying
[B] show how he fought for the U.S.
[C] give an episode of the information war
[D] honor his unique services to the CIA
43. The phrasemaking the biggest splash” (line 1, paragraph 3) most probably means ________.
[A] causing the biggest trouble
[B] exerting the greatest effort
[C] achieving the greatest success
[D] enjoying the widest popularity
44. It can be learned from paragraph 4 that ________.
[A] Straitfords prediction about Ukraine has proved true
[B] Straitford guarantees the truthfulness of its information
[C] Straitfords business is characterized by unpredictability
[D] Straitford is able to provide fairly reliable information
45. Straitford is most proud of its ________.
[A] official status
[B] nonconformist image
[C] efficient staff
[D] military background#p#副标题#e#
Text 2
To paraphrase 18th-century statesman Edmund Burke, “all that is needed for the triumph of a misguided cause is that good people do nothing.” One such cause now seeks to end biomedical research because of the theory that animals have rights ruling out their use in research. Scientists need to respond forcefully to animal rights advocates, whose arguments are confusing the public and thereby threatening advances in health knowledge and care. Leaders of the animal rights movement target biomedical research because it depends on public funding, and few people understand the process of health care research. Hearing allegations of cruelty to animals in research settings, many are perplexed that anyone would deliberately harm an animal.
For example, a grandmotherly woman staffing an animal rights booth at a recent street fair was distributing a brochure that encouraged readers not to use anything that comes from or is tested in animalsno meat, no fur, no medicines. Asked if she opposed immunizations, she wanted to know if vaccines come from animal research. When assured that they do, she replied, “Then I would have to say yes.” Asked what will happen when epidemics return, she said, “Dont worry, scientists will find some way of using computers.” Such well-meaning people just dont understand.
Scientists must communicate their message to the public in a compassionate, understandable way -- in human terms, not in the language of molecular biology. We need to make clear the connection between animal research and a grandmothers hip replacement, a fathers bypass operation, a babys vaccinations, and even a pets shots. To those who are unaware that animal research was needed to produce these treatments, as well as new treatments and vaccines, animal research seems wasteful at best and cruel at worst.
Much can be done. Scientists couldadoptmiddle school classes and present their own research. They should be quick to respond to letters to the editor, lest animal rights misinformation go unchallenged and acquire a deceptive appearance of truth. Research institutions could be opened to tours, to show that laboratory animals receive humane care. Finally, because the ultimate stakeholders are patients, the health research community should actively recruit to its cause not only well-known personalities such as Stephen Cooper, who has made courageous statements about the value of animal research, but all who receive medical treatment. If good people do nothing there is a real possibility that an uninformed citizenry will extinguish the precious embers of medical progress.
46. The author begins his article with Edmund Burkes words to ________.
[A] call on scientists to take some actions
[B] criticize the misguided cause of animal rights
[C] warn of the doom of biomedical research
[D] show the triumph of the animal rights movement
47. Misled people tend to think that using an animal in research is ________.
[A] cruel but natural
[B] inhuman and unacceptable
[C] inevitable but vicious
[D] pointless and wasteful
48. The example of the grandmotherly woman is used to show the publics ________.
[A] discontent with animal research
[B] ignorance about medical science
[C] indifference to epidemics
[D] anxiety about animal rights
49. The author believes that, in face of the challenge from animal rights advocates, scientists should ________.
[A] communicate more with the public
[B] employ hi-tech means in research
[C] feel no shame for their cause
[D] strive to develop new cures
50. From the text we learn that Stephen Cooper is ________.
[A] a well-known humanist
[B] a medical practitioner
[C] an enthusiast in animal rights
[D] a supporter of animal research
Text 3
In recent years, railroads have been combining with each other, merging into super systems, causing heightened concerns about monopoly. As recently as 1995, the top four railroads accounted for under 70 percent of the total ton-miles moved by rails. Next year, after a series of mergers is completed, just four railroads will control well over 90 percent of all the freight moved by major rail carriers.
Supporters of the new super systems argue that these mergers will allow for substantial cost reductions and better coordinated service. Any threat of monopoly, they argue, is removed by fierce competition from trucks. But many shippers complain that for heavy bulk commodities traveling long distances, such as coal, chemicals, and grain, trucking is too costly and the railroads therefore have them by the throat.
The vast consolidation within the rail industry means that most shippers are served by only one rail company. Railroads typically charge suchcaptiveshippers 20 to 30 percent more than they do when another railroad is competing for the business. Shippers who feel they are being overcharged have the right to appeal to the federal governments Surface Transportation Board for rate relief, but the process is expensive, time consuming, and will work only in truly extreme cases.
Railroads justify rate discrimination against captive shippers on the grounds that in the long run it reduces everyones cost. If railroads charged all customers the same average rate, they argue, shippers who have the option of switching to trucks or other forms of transportation would do so, leaving remaining customers to shoulder the cost of keeping up the line. Its theory to which many economists subscribe, but in practice it often leaves railroads in the position of determining which companies will flourish and which will fail. “Do we really want railroads to be the arbiters of who wins and who loses in the marketplace?” asks Martin Bercovici, a Washington lawyer who frequently represents shipper.
Many captive shippers also worry they will soon be hit with a round of huge rate increases. The railroad industry as a whole, despite its brightening fortunes, still does not earn enough to cover the cost of the capital it must invest to keep up with its surging traffic. Yet railroads continue to borrow billions to acquire one another, with Wall Street cheering them on. Consider the $10.2 billion bid by Norfolk Southern and CSX to acquire Conrail this year. Conrails net railway operating income in 1996 was just $427 million, less than half of the carrying costs of the transaction. Whos going to pay for the rest of the bill? Many captive shippers fear that they will, as Norfolk Southern and CSX increase their grip on the market.
51. According to those who support mergers, railway monopoly is unlikely because ________.
[A] cost reduction is based on competition
[B] services call for cross-trade coordination
[C] outside competitors will continue to exist
[D] shippers will have the railway by the throat
52. What is many captive shippersattitude towards the consolidation in the rail industry?
[A] Indifferent.
[B] Supportive.
[C] Indignant.#p#副标题#e#
[D] Apprehensive.
53. It can be inferred from paragraph 3 that ________.
[A] shippers will be charged less without a rival railroad
[B] there will soon be only one railroad company nationwide
[C] overcharged shippers are unlikely to appeal for rate relief
[D] a government board ensures fair play in railway business
54. The wordarbiters” (line 7, paragraph 4) most probably refers to those ________.
[A] who work as coordinators
[B] who function as judges
[C] who supervise transactions
[D] who determine the price
55. According to the text, the cost increase in the rail industry is mainly caused by ________.
[A] the continuing acquisition
[B] the growing traffic
[C] the cheering Wall Street
[D] the shrinking market
Text 4
It is said that in England death is pressing, in Canada inevitable and in California optional. Small wonder. Americanslife expectancy has nearly doubled over the past century. Failing hips can be replaced, clinical depression controlled, cataracts removed in a 30-minutes surgical procedure. Such advances offer the aging population a quality of life that was unimaginable when I entered medicine 50 years ago. But not even a great health-care system can cure death -- and our failure to confront that reality now threatens this greatness of ours.
Death is normal; we are genetically programmed to disintegrate and perish, even under ideal conditions. We all understand that at some level, yet as medical consumers we treat death as a problem to be solved. Shielded by third-party payers from the cost of our care, we demand everything that can possibly be done for us, even if its useless. The most obvious example is late-stage cancer care. Physicians -- frustrated by their inability to cure the disease and fearing loss of hope in the patient -- too often offer aggressive treatment far beyond what is scientifically justified.
In 1950, the U.S. spent $7 billion on health care. In 2002, the cost will be $1,540 billion. Anyone can see this trend is unsustainable. Yet few seem willing to try to reverse it. Some scholars conclude that a government with finite resources should simply stop paying for medical care that sustains life beyond a certain age -- say 83 or so. Former Colorado governor Richard Lamm has been quoted as saying that the old and infirmhave a duty to die and get out of the way,” so that younger, healthier people can realize their potential.
I would not go that far. Energetic people now routinely work through their 60s and beyond, and remain dazzlingly productive. At 78, Viacom chairman Sumner Redstone jokingly claims to be 53. Supreme Court Justice Sandra Day OConnor is in her 70s, and former surgeon general C. Everett Koop chairs an Internet start-up in his 80s. These leaders are living proof that prevention works and that we can manage the health problems that come naturally with age. As a mere 68-year-old, I wish to age as productively as they have.
Yet there are limits to what a society can spend in this pursuit. Ask a physician, I know the most costly and dramatic measures may be ineffective and painful. I also know that people in Japan and Sweden, countries that spend far less on medical care, have achieved longer, healthier lives than we have. As a nation, we may be overfunding the quest for unlikely cures while underfunding research on humbler therapies that could improve peoples lives.
56. What is implied in the first sentence?
[A] Americans are better prepared for death than other people.
[B] Americans enjoy a higher life quality than ever before.
[C] Americans are over-confident of their medical technology.
[D] Americans take a vain pride in their long life expectancy.
57. The author uses the example of caner patients to show that ________.
[A] medical resources are often wasted
[B] doctors are helpless against fatal diseases
[C] some treatments are too aggressive
[D] medical costs are becoming unaffordable
58. The authors attitude toward Richard Lamms remark is one of ________.
[A] strong disapproval
[B] reserved consent
[C] slight contempt
[D] enthusiastic support
59. In contras to the U.S., Japan and Sweden are funding their medical care ________.
[A] more flexibly
[B] more extravagantly
[C] more cautiously
[D] more reasonably
60. The text intends to express the idea that ________.
[A] medicine will further prolong peoples lives
[B] life beyond a certain limit is not worth living
[C] death should be accepted as a fact of life
[D] excessive demands increase the cost of health care
Part B
Directions:
Read the following text carefully and then translate the underlines segments into Chinese. Your translation should be written clearly on ANSWER SHEET 2. (10 points)
Human beings in all times and places think about their world and wonder at their place in it. Humans are thoughtful and creative, possessed of insatiable curiosity. 61) Furthermore, humans have the ability to modify the environment in which they live, thus subjecting all other life forms to their own peculiar ideas and fancies. Therefore, it is important to study humans in all their richness and diversity in a calm and systematic manner, with the hope that the knowledge resulting from such studies can lead humans to a more harmonious way of living with themselves and with all other life forms on this planet Earth.
Anthropologyderives from the Greek words anthroposhumanand logosthe study of.” By its very name, anthropology encompasses the study of all humankind.
Anthropology is one of the social sciences. 62) Social science is that branch of intellectual enquiry which seeks to study humans and their endeavors in the same reasoned, orderly, systematic, and dispassioned manner that natural scientists use for the study of natural phenomena.
Social science disciplines include geography, economics, political science, psychology, and sociology. Each of these social sciences has a subfield or specialization which lies particularly close to anthropology.
All the social sciences focus upon the study of humanity. Anthropology is a field-study oriented discipline which makes extensive use of the comparative method in analysis. 63) The emphasis on data gathered first-hand, combined with a cross-cultural perspective brought to the analysis of cultures past and present, makes this study a unique and distinctly important social science.
Anthropological analyses rest heavily upon the concept of culture. Sir Edward Tylors formulation of the concept of culture was one of the great intellectual achievements of 19th century science. 64) Tylor defined culture as “… that complex whole which includes belief, art, morals, law, custom, and any other capabilities and habits acquired by man as a member of society.” This insight, so profound in its simplicity, opened up an entirely new way of perceiving and understanding human life. Implicit within Tylors definition is the concept that culture is learned, shared, and patterned behavior.
65) Thus, the anthropological concept ofculture,” like the concept ofsetin mathematics, is an abstract concept which makes possible immense amounts of concrete research and understanding.
Section IV: Writing
66. Directions:
Study the following set o f drawings carefully and write an essay in which you should
1) describe the set of drawings, Interpret its meaning, and
2) point out its implications in our life.
You should write about 200 words neatly on ANSWER SHEET 2. (20 points)#p#副标题#e#
 
 
2003年参考答案
Section I: Listening Comprehension (20 points)
Part A (5 points)
1. 1876 2. 1981 3. textiles 4. 19,137 5. concerts
Part B (5 points)
6. (the couple) themselves
7. constructively
8. a qualified psychologist
9. good intentions
10. absence
Part C (10 points)
11. [D] 12. [A] 13. [D] 14. [B] 15. [C]
16. [B] 17. [B] 18. [C] 19. [A] 20. [D]
Section II: Use of English (10 points)
21. [A] 22. [B] 23. [C] 24. [D] 25. [C]
26. [B] 27. [D] 28. [C] 29. [A] 30. [D]
31. [A] 32. [D] 33. [B] 34. [D] 35. [C]
36. [D] 37. [B] 38. [A] 39. [C] 40. [A]
Section III: Reading Comprehension (50 points)
Part A (40 points)
41. [B] 42. [A] 43. [C] 44. [D] 45. [B]
46. [A] 47. [B] 48. [B] 49. [A] 50. [D]
51. [C] 52. [D] 53. [C] 54. [B] 55. [A]
56. [C] 57. [A] 58. [B] 59. [D] 60. [C]
Part B (10 points)
61. 而且,人类还有能力改变自己的生存环境,从而是让所有其它形态的生命服从人类自己独特的想法和想象。
62. 社会科学是知识探索的一个分支,它力图象自然科学家研究自然现象那样,用理性的、有序的、系统的和冷静的方式研究人类及其行为。
63. 强调收集第一手资料,加上在分析过去和现在文化形态时采用跨文化视角,使得这一研究成为一门独特并且非常重要的社会科学。
64. 泰勒把文化定义为“……一个复合整体,它包括人作为社会成员所获得的信仰、艺术、道德、法律、风俗以及其它能力和习惯”。
65. 因此,人类学中“文化”概念就像数学中“集”的概念一样,是一个抽象概念,它使大量的具体研究和认识成为可能。
Section IV: Writing (20 points)
66. 参考范文
As is shown in the two pictures, the same flower has different fate when put in different situations. When there is protection, the flower blooms beautifully. However, when exposed directly to rain and storm, the flower quickly withers. We can safely come to the conclusion that greenhouse flowers cannot withstand rain and storm.
The same is true with our children. As the one-child policy is adopted in China, more and more parents overprotect their children. With everything done for them and every need satisfied by their parents or grandparents, these only children seem to be healthy, happy and high-spirited. But when they leave home, they become disappointed and frustrated. Facing harsh things they have never experienced before, such as competition from peers, criticism from supervisors, pressure for deadlines and restriction for discipline, they will be at a loss, miserable or even desperate. In fact, the more protection they get from their parents, the less ability they acquire. Parentslove for their children turns out to be a disaster.
Children, like flowers, should be treated with care, but reasonable and sensible ways of doing things will help to bring about more fruitful results, if we not only love our children but also teach them how to love, our love will be passed down from generation to generation; if we not only solve problems for our children but also encourage them to solve problems, our diligence and ingenuity will make our life more meaningful and worthwhile.
 




相关文章