2011英语四级预测题及答案详解(4)

来源:未知 2019-02-22

Part I Writing (30 minutes)
  Directions: For this part, you are allowed 30 minutes to write a composition on the topic: Online Education. You should write at least 120 words following the outline given below in Chinese:
  1. 目前网络教育形成热潮
  2. 我认为形成这股热潮的原因是……
  3. 我对网络教育的评价
  Online Education
  
Part II Reading Comprehension (Skimming and Scanning) (15 minutes)
  Directions: In this part, you will have 15 minutes to go over the passage quickly and answer the questions on Answer Sheet 1.
  For questions 1-7, mark
  Y (for YES) if the statement agrees with the information given in the passage;
  N (for NO) if the statement contradicts the information given in the passage;
  NG (for NOT GIVEN) if the information is not given in the passage.
  For questions 8-10, complete the sentences with the information given in the passage.
  
The World in a Glass: Six Drinks That Changed History
  
Tom Standage urges drinkers to savor the history of their favorite beverages along with the taste.
  The author of A History of the World in 6 Glasses (Walker & Company, June 2005), Standage lauds the libations that have helped shape our world from the Stone Age to the present day.
  "The important drinks are still drinks that we enjoy today," said Standage, a technology editor at the London-based magazine the Economist. "They are relics (纪念物)of different historical periods still found in our kitchens."
  Take the six-pack, whose contents first fizzed at the dawn of civilization.
  Beer
  The ancient Sumerians, who built advanced city-states in the area of present-day lraq, began fermenting(发酵)beer from barley at least 6,000 years ago.
  "When people started agriculture the first crops they produced were barley or wheat. You consume those crops as bread and as beer," Standage noted. "Its the drink associated with the dawn of civilization. Its as simple as that."
  Beer was popular with the masses from the beginning.
  "Beer would have been something that a common person could have had in the house and made whenever they wanted," said Linda Bisson, a microbiologist at the Department of Viticulture and Enology at the University of California, Davis.
  "The guys who built the pyramids were paid in beer and bread," Standage added. "It was the defining drink of Egypt and Mesopotamia. Everybody drank it. Today its the drink of the working man, and it was then as well."
  Wine
  Wine may be as old or older than beerthough no one can be certain.
  Paleolithic humans probably sampled the first "wine" as the juice of naturally fermented wild grapes. But producing and storing wine proved difficult for early cultures.
  "To make wine you have to have fresh grapes," said Bisson, the UC Davis microbiologist. "for beer you can just store grain and add water to process it at any time."
  Making wine also demanded pottery that could preserve the precious liquid.
  "Wine may be easier to make [than beer], but its harder to store," Bisson added. "For most ancient cultures it would have been hard to catch [fermenting grape juice] as wine on its way to [becoming] vinegar."
  Such caveats and the expense of producing wine helped the beverage quickly gain more cachet(威望)than beer. Wine was originally associated with social elites and religious activities.
  Wine snobbery may be nearly as old as wine itself. Greeks and Romans produced many grades of wine for various social classes.
  The quest for quality became an economic engine and later drove cultural expansion.
  "Once you had regions [like Greece and Rome] that could distinguish themselves as making good stuff, it gave them an economic boost," Bisson said. "Beer just wasnt as special."
  Spirits
  Hard liquor, particularly brandy and rum, placated (安抚)sailors during the long sea voyages of the Age of Exploration, when European powers plied the seas during the 15th, 16th, and early 17th centuries.
  Rum played a crucial part of the triangular trade between Britain, Africa, and the North American colonies that once dominated the Atlantic economy.
  Standage also suggests that rum may have been more responsible than tea for the independence movement in Britains American colonies.
  "Distilling molasses for rum was very important to the New England economy," he explained. "When the British tried to tax molasses it struck at the heart of the economy. The idea ofno taxation without representationoriginated with molasses and sugar. Only at the end did it refer to tea."
  Great Britains longtime superiority at sea may also owe a debt to its navys drink of rum-based choice, grog(掺水烈酒),which was made a compulsory beverage for sailors in the late 18th century.
  "They would make grog with rum, water, and lemon or lime juice," Standage said. "This improved the taste but also reduced illness and scurvy. Fleet physicians thought that this had doubled the efficiency of the fleet."
  Coffee
  The story of modern coffee starts in the Arabian Peninsula, where roasted beans were first brewed around A.D. 1000. Sometime around the 15th century, coffee spread throughout the Arab world.
  "In the Arab world, coffee rose as an alternative to alcohol, and coffeehouses as alternatives to taverns(酒馆)—both of which are banned by Islam," Standage said.
  When coffee arrived in Europe it was similarly hailed as an "anti-alcohol" that was quite welcome during the Age of Reason in the 18th century.
  "Just at the point when the Enlightenment is getting going, heres a drink that sharpens the mind," Standage said. "The coffeehouse is the perfect venue(聚会地点)to get together and exchange ideas and information. The French Revolution started in a coffeehouse."
  Coffee also fuelled commerce and had strong links to the rituals of business that remain to the present day. Lloyds of London and the London Stock Exchange were both originally coffeehouses.
  Tea
  Tea became a daily drink in China around the third century A.D.
  Standage says tea played a leading role in the expansion of imperial and industrial might in Great Britain many centuries later. During the 19th century, the East India Company enjoyed a monopoly on tea exports from China.
  "Englishmen around the world could drink tea, whether they were a colonial administrator in India or a London businessman," Standage said. "The sun never set on the British Empirewhich meant that it was always teatime somewhere."
  As the Industrial Revolution of 18th and 19th centuries gained steam, tea provided some of the fuel. Factory workers stayed alert during long, monotonous shifts thanks to welcome tea breaks.
  The beverage also had unintended health benefits for rapidly growing urban areas. "When you start packing people together in cities its helpful to have a water-purification technology like tea," which was brewed with boiling water, Standage explained.
  Coca-cola
  In 1886 pharmacist John Stith Pemberton sold about nine Coca-colas a day.
  Today his soft drink is one of the worlds most valuable brands-sold in more countries than the United Nations has members.
  "It may be the second most widely understood phrase in the world afterOK’," Standage said.
  The drink has become a symbol of the United Stateslove it or hate it. Standage notes that East Germans quickly reached for Cokes when the Berlin Wall fell, while Thai Muslims poured it out into the streets to show disdain for the U.S. in the days leading up to the 2003 invasion of Iraq.
  "Coca-cola encapsulates what happened in the 20th century: the rise of consumer capitalism and the emergence of America as a superpower," Standage said. "Its globalization in a bottle."
  While Coke may not always produce a smile, a survey by the Economist magazine (Standages employer), suggests that the soft drinks presence is a great indicator of happy citizens. When countries were polled for happiness, as defined by a United Nations index, high scores correlated with sales of Coca-Cola.
  "Its not because [Coke] makes people happy, but because [its] sales happen in the dynamic free-market economies that tend to produce happy people," Standage said.
  1. The passage gives a brief description of the content of a new book, A History of the World in 6 Glasses.
  2. The ancient Sumerians began fermenting beer from barley at least 6,000 years ago.
  3. Today beer is the drink of the working man, which was not the case before.
  4. Greeks probably sampled the first "wine" as the juice of naturally fermented wild grapes.
  5. The caveats and the expense of producing wine helped it quickly gain more cachet than beer.
  6. Standage suggests that tea may have been more responsible than rum for the independence movement in Britains American colonies.
  7. Coffee is the best drink according to Standage.
  8. Sometime around the 15th century coffee spread throughout ________.
  9. During the 19th century, the monopoly on tea exports from China is ________.
  10. Coca-Cola has become a symbol of ________.

Part III Listening Comprehension (35 minutes)(略)

#p#副标题#e#

Part IV Reading Comprehension (Reading in Depth) (25 minutes)
  Section A
  Directions: In this section, there is a passage with ten blanks. You are required to select one word for each blank from a list of choices given in a word bank following the passage. Read the passage through carefully before making your choices. Each choice in bank is identified by a letter. Please mark the corresponding letter for each item on Answer Sheet 2 with a single line through the center. You may not use any of the words in the bank more than once.
  Questions 47 to 56 are based on the following passage.
  It seems you always forgetyour reading glasses when you are rushing to work, your coat when you are going to the cleaners, your credit card when you are shopping...
  Such absent-mindedness may be 47 to you; now British and German scientists are developing memory glasses that record everything the 48 sees.
  The glasses can play back memories later to help the wearer remember things they have forgotten such as where they left their keys. And the glasses also 49 the user to "label" items so that information can be used later on. The wearer could walk around an office or a factory identifying certain 50 by pointing at them. Objects indicated are then given a 51 label on a screen inside the glasses that the user then fills in.
  It could be used in 52 plants by mechanics looking to identify machine parts or by electricians wiring a 53 device.
  A spokesman for the project said: "A car mechanic for 54 could find at a glance where a part on a certain car model is so that it can be identified and repaired. For the motorist the system could 55 accident black spots or dangers on the road."
  In other cases the glasses could be worn by people going on a guided tour, 56 points of interest or by people looking at panoramas where all the sites could be identified.
  [A] allow
  [B] instance
  [C] blank
  [D] industrial
  [E] frustrating
  [F] items
  [G] indicating
  [H] highlight [I] user
  [J] complicated
  [K] white
  [L] annoying
  [M] successful
  [N] articles
  [O] simple
  
Section B
  Directions: There are 2 passages in this section. Each passage is followed by some questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked [A], [B], [C] and [D]. You should decide on the best choice and mark the corresponding letter on Answer Sheet 2 with a single line through the center.
  
Passage One
  Questions 57 to 61 are based on the following passage.
  Youre busy filling out the application form for a position you really need. Lets assume you once actually completed a couple of years of college work or even that you completed your degree. Isnt it tempting to lie just a little, to claim on the form that your diploma represents a Harvard degree? Or that you finished an extra couple of years back at State University? More and more people are turning to utter deception like this to land their job or to move ahead in their careers, for personnel officers, like most Americans, value degrees from famous schools. A job applicant may have a good education anyway, but he or she assumes that chances of being hired are better with a diploma from a well-known university.
  Registrars at most well-known colleges say they deal with deceitful claims like these at the rate of about one per week. Personnel officers do check up on degrees listed on application forms, then. If it turns out that an applicant is lying, most colleges are reluctant to accuse the applicant directly. One Ivy League school calls them "impostors(骗子)"; another refers to them as "special cases". One well-known West Coast school, in perhaps the most delicate phrase of all, says that these claims are made by "no such people". To avoid outright(彻底的)lies, some job-seekers claim that they "attending" means being dismissed after one semester. It may be that "being associated with" a college means that the job-seeker visited his younger brother for a football weekend. One school that keeps records of false claims says that the practice dates back at least to the turn of the centurythats when they began keeping records, anyhow. If you dont want to lie or even stretch the truth, there are companies that will sell you a phony diploma.
  One company, with offices in New York and on the West Coast, will put your name on a diploma from any number of nonexistent colleges. The price begins at around twenty dollars for a diploma from "Smoot State University". The prices increase rapidly for a degree from the "University of Purdue". As there is no Smoot State and the real school in Indiana is properly called Purdue University, the prices seem rather high for one sheet of paper.
  57. The main idea of this passage is that ________ .
  [A] employers are checking more closely on applicants now
  [B] lying about college degrees has become a widespread problem
  [C] college degrees can now be purchased easily
  [D] employers are no longer interested in college degrees
  58. According to the passage, "special cases" refers to cases that ________.
  [A] students attend a school only part-time
  [B] students never attended a school they listed on their application
  [C] students purchase false degrees from commercial firms
  [D] students attended a famous school
  59. We can infer from the passage that ________ .
  [A] performance is a better judge of ability than a college degree
  [B] experience is the best teacher
  [C] past work histories influence personnel officers more than degrees do
  [D] a degree from a famous school enables an applicant to gain advantage over others in job competition
  60. This passage implies that ________ .
  [A] buying a false degree is not moral
  [B] personnel officers only consider applicants from famous schools
  [C] most people lie on applications because they were dismissed from school
  [D] society should be greatly responsible for lying on applications
  61. The word "phony" (Line 13, Para. 2) means ________ .
  [A] thorough [C] false
  [B] ultimate [D] decisive
  
Passage Two
  Questions 62 to 66 are based on the following passage.
  Material culture refers to what can be seen, held, felt, usedwhat a culture produces. Examining a cultures tools and technology can tell us about the groups history and way of life. Similarly, research into the material culture of music can help us to understand the music culture. The most vivid body of material culture in it, of course, is musical instruments. We cannot hear for ourselves the actual sound of any musical performance before the 1870s when the phonograph was invented, so we rely on instruments for important information about music cultures in the remote past and their development. Here we have two kinds of evidence: instruments well preserved and instruments pictured in art. Through the study of instruments, as well as paintings, written documents, and so on, we can explore the movement of music from the Near East to China over a thousand years ago, or we can outline the spread of Near Eastern influence to Europe that resulted in the development of most of the instruments in the symphony orchestra.
  Sheet music or printed music, too, is material culture. Scholars once defined folk music cultures as those in which people learn and sing music by ear rather than from print, but research shows mutual influence among oral and written sources during the past few centuries in Europe, Britain, and America. Printed versions limit variety because they tend to standardize any song, yet they stimulate people to create new and different songs. Besides, the ability to read music notation has a far-reaching effect on music and, when it becomes widespread, on the music culture as a whole.
  One more important part of musics material culture should be singled out: the influence of the electronic mediaradio, record player, tape recorder, television, and videocassette, with the future promising talking and singing computers and other developments. This is all part of the "information revolution", a twentieth-century phenomenon as important as the industrial revolution was in the nineteenth. These electronic media are not just limited to modern nations; they have affected music cultures all over the globe.
  62. Research into the material culture of a nation is of great importance because ________ .
  [A] it helps produce new cultural tools and technology
  [B] it can reflect the development of the nation
  [C] it helps understand the nations past and present
  [D] it can demonstrate the nations civilization
  63. It can be learned from this passage that ________ .
  [A] the existence of the symphony was attributed to the spread of Near Eastern and Chinese music
  [B] Near Eastern music had an influence on the development of the instruments in the symphony orchestra
  [C] the development of the symphony shows the mutual influence of Eastern and Western music
  [D] the musical instruments in the symphony orchestra were developed on the basis of Near Eastern music
  64. According to the author, music notation is important because ________ .
  [A] it has a great effect on the music culture as more and more people are able to read it
  [B] it tends to standardize folk songs when it is used by folk musicians
  [C] it is the printed version of standardized folk music
  [D] it encourages people to popularize printed versions of songs
  65. It can be concluded from the passage that the introduction of electronic media into the world of music ________ .
  [A] has brought about an information revolution
  [B] has speeded up the appearance of a new generation of computers
  [C] has given rise to new forms of music culture
  [D] has led to the transformation of traditional musical instruments
  66. Which of the following best summarizes the main idea of the passage?
  [A] Musical instruments developed through the years will sooner or later be replaced by computers.
  [B] Music cannot be passed on to future generations unless it is recorded.
  [C] Folk songs cannot be spread far unless they are printed on music sheets.
  [D] The development of music culture is highly dependent on its material aspect.

#p#副标题#e#

Part V Cloze (15 minutes)
  Directions: There are 20 blanks in the following passage. For each blank there are four choices marked [A], [B], [C] and [D] on the right side of the paper. You should choose the ONE that best fits into the passage. Then mark the corresponding letter on Answer Sheet 2 with a single line through the center.
  Today, most countries in the world have canals. Many countries have built canals near the coast, and parallel 67 the coast. Even in the twentieth century, goods can be moved more cheaply by boat than by any other 68 of transport. These 69 make it possible for boats to travel 70 ports along the coast without being 71 to the dangers of the open. Some canals, such as the Suez and the Panama, save ships weeks of time by making their 72 a thousand miles shorter. Other canals permit boats to reach cities that are not 73 on the coast; still other canals 74 lands where there is too much water, help to 75 fields where there is not enough water, and 76 water power for factories and mills. The size of a canal 77 on the kind of boats going through it. The canal must be wide enough to permit two of the largest boats using it to 78 each other easily. It must be deep enough to leave about two feet of water 79 the keel of the largest boat using the canal. When the planet Mars was first 80 through a telescope, people saw that the round disk of the planet was crises-crossed by a 81 of strange blue-green lines. These were called "canals" 82 they looked the same as canals on earth 83 are viewed from an airplane. However, scientists are now 84 that the Martian phenomena are really not canals. The photographs 85 from space-ships have helped us to 86 the truth about the Martian "canals".
  67. [A] off [B] with [C] to [D] by
  68. [A] way [B] means [C] method [D] approach
  69. [A] waterways [B] waterfronts [C] channels [D] paths
  70. [A] among [B] between [C] in [D] to
  71. [A] revealed [B] exposed [C] opened [D] shown
  72. [A] trip [B] journey [C] voyage [D] route
  73. [A] lain [B] stationed [C] set [D] located
  74. [A] escape [B] drain [C] dry [D] leak
  75. [A] water [B] wet [C] soak [D] irrigate
  76. [A] furnish [B] afford [C] offer [D] give
  77. [A] focuses [B] bases [C] depends [D] takes
  78. [A] cross [B] pass [C] move [D] advance
  79. [A] down [B] beneath [C] below [D] off
  80. [A] studied [B] researched [C] surveyed [D] observed
  81. [A] plenty [B] number [C] deal [D] supply
  82. [A] although [B] because [C] so [D] if
  83. [A] that [B] where [C] when [D] as
  84. [A] exact [B] definite [C] certain [D] decisive
  85. [A] held [B] taken [C] got [D] developed
  86. [A] find [B] expose [C] uncover [D] discover
 
Part Vi Translation (5 minutes)
  Directions: Complete the sentences on Answer Sheet 2 by translating into English the Chinese given in brackets.
  87. It is time the whole society began to take action to ________________________(使我们的环境免于毁灭).
  88. If we had set out earlier, ________________________(我们就不会在雨中行走).
  89. When this semester is over, ________________________ (我就能抽空读这部小说了).
  90. ________________________ (在我设计出这个问题的解决方案后),Ill submit a report to the committee.
  91. ________________________ (我已得出结论)that it would be unwise to accept his proposal.

答案与详解:
Part I Writing
  Online Education
  Being online is no longer something strange in our life.
  To some degree, it has become part of our daily life. We can do a lot of things online, such as searching for information and communicating with friends far and near. But recently another helpful online activity has become very "in". That is online education.
  Why could online education be so popular within such a short period of time? Among all the reasons, the quick development of the internet should be the essential one, which makes our dreams of attending class in the distance possible. Another underlying reason is the quick development of both society and technology. Today, modern science and technology are developing at lightening speed. To catch up with the development we all feel an urgent and strong desire to study. However, due to the great pace of modern society, many people are too busy to study full time at school. Online education just comes to their aid.来
  Personally, I appreciate this new form of education. Its indeed a helpful complement to the traditional education system. It can provide different learners with more flexible and versatile ways of learning. Most of all, with online education, we can absorb the latest knowledge while working.
  
Part II Reading Comprehension (Skimming and Scanning)
  1. Y 本文的六个小标题正是对书名中“6 Glasess”的具体阐释,由此可知题干表述正确。
  2. Y 根据题干中的fermenting beer推知答案可能在小标题beer下。再根据The ancient Sumerians定位原文,从首句即可知题干表述正确。
  3. N 根据上题的解题思路,继续留意讲Beer的那些段落,在末尾发现...and it was then as well,可知题干表述错误。
  4. N 由题干中的wine推知答案在同名小标题下的段落中。其中第二段明确指出最初品尝红酒的是Paleolithic humans,可知题干表述错误。
  5. Y 题干中既出现了beer又出现了wine,两事物的比较一般在介绍完两事物后给出,本文讲出beer再讲wine,故先在标题Wine下的段落寻找答案。定位发现题干信息与原文相符,是正确的。阅读中要留心事物间的比较。
  6. N 本题是对tearum的一种比较,rum属于spirits,所以答案在SpiritsTea标题下的内容中。根据题干中的Britains American colonies定位原文发现Spirits下第三段明确提到Standage also suggests that rum may have been more responsible than tea...,可知题干表述错误。
  7. NG 根据题干中的信息词coffee定位原文有关coffee的段落,发现Standage并未做出与题干所述相关的评论。
  8. the Arab world。根据题干中的信息词around the 15th century定位原文有关coffee的段落,可找到答案。
  9. the East India Company。根据题干中的信息词During the 19th centuryChina定位原文有关tea的段落,可在其下第二段末句找到答案。
  10. the United States。根据题干中的信息词Coca-Colasymbol定位原文有关Coca-Cola的段落,可在其下第四段首句找到答案。

Part III Listening Comprehension(略)

Part IV Reading Comprehension (Reading in Depth)
  Section A
  47. E 空格处需填一形容词,即从EJLM中选择。过去分词一般用于主语是人的句子,排除J;结合常理,忘性大常常令人懊恼,故E最符合文章。
  48. I 根据定语从句谓语see可知,主语要么是人要么是眼镜,由下句the use的提示,故选I
  49. A 该空需填入一个动词,即从备选项AH中选择,有allow sb. to do sth.的结构,且语义符合文意,故选A
  50. F 由上文的label items可推知F最符合文意。
  51. C 该空需填入一个形容词,由下文的fill in可推知C(空白的)最符合文意。
  52. D 由该句中的相关信息词mechanics(机械师)和identify machine parts可推知D最符合文意。
  53. J 该空需填入一个形容词修饰名词device(设备),由常识可知工厂里的设备通常都很复杂,正因为复杂,不容易记住,才有必要使用这种新型眼镜,故J最符合文意。
  54. B 该句主句的基本句子结构是A car mechanic could find where a part is,介词for和应填的词在句中作插入万分,结合选项,B最符合文意。
  55. H 该空应填入动词原形,从词义上能排出AH符合文意。
  56. G 分析句子结构可知,该空应填入一个非谓语动词,结合句意“在其他情况下,人们可以戴着这种眼镜随团旅游,________名胜景点…”可知,G(指示)最符合文意。
  Section B
  Passage One
  57. B 主旨题。文章第一段简要概述了求职人员在求职过程中对自己的学历弄虚作假这一社会现象,然后在第二、三段分别给出一些具体的例子进行说明,所以B正确。
  58. B 推断题。由第二段中前半部分的If it turns out that an applicant is lying... school calls them "impostors"; another refers to them as "special cases" 可知,impostersspecial cases指的都是编造虚假学历,所以B正确。
  59. D 推断题。由文章第一段倒数第二句中的for personnel officers, like most Americans, value degrees from famous schools可知,名牌大学的毕业生在求职过程中比其他人有优势,所以D正确。
  60. D 推断题。文章讲述的是在简历中对学历弄虚作假这一问题,同时也指出,问题出现的原因是大学都很看重学历,特别是名牌大学的文凭,由此可知,这是一种社会现象,全社会对此都负有责任,所以D正确。
  61. C 语义题。该词所在句意为“如果你不想撒谎又不愿和盘托出,会有公司愿意卖给你________交凭”,再结合下文提到的售卖假文凭的公司的情况可知,C(假的)正确。thorough意为“彻底的”,ultimate意为“最终的”,decisive意为“决定性的”,均排除。
  

#p#副标题#e#

Passage Two
  62. C 细节题。文章第一段第二句指出,调查一种文化的工具和技术有助于了解该文化的历史和生活方式,所以C正确;其他三项均未提及,排除。
  63. B 推断题。结合文章第一段最后一句可知,近东音乐影响了欧洲交响乐中大多数乐器的发展,所以B正确;A(交响乐的存在归因于近东和中国音乐的传播),C(交响乐的发展表明了东西方音乐的相互影响),D(交响乐中的乐器是在近东音乐的基础上发展而来的),均排除。
  64. A 推断题。由文章第二段最后一句可知,人们阅读音乐符号(识谱)的能力会对音乐产生深远影响,所以A正确;B(乐谱被民歌音乐家所使用时往往把民歌标准化),C(乐谱是标准化的民间音乐的印刷版本),D(乐谱鼓励人们去传播普及歌曲的印刷版本)均排除。
  65. C 推断题。A(导致了信息革命),B(加速了新一代计算机的出现),C(即带来了新的音乐形式),D(导致了传统乐器的改革)。由文章最后一段第一句可知,电子媒介进入音乐领域后影响音乐文化。只有C是对此句的进一步阐释,而ABD、分别提到了原句未出现的新的概念,故排除。
  66. D 主旨题。通读全文可知,文章讨论了音乐文化发展和物质文化发展的关系,文章还指出,物质文化的发展在很大程度上决定了音乐文化的发展,所以D正确;A(乐器早晚会被电脑代替),B(音乐只有被记录才能传承),C(民歌只有印在活页乐谱上才能传播久远)均排除。

Part V Cloze
  67. C 惯用搭配题。固定搭配parallel to意为“与……平行”,符合句意,所以C正确。
  68. B 惯用搭配题。means of transport意为“交通工具/方式”,是固定搭配,所以B正确。
  69. A 词义辨析题。waterway意为“水道”,waterfront意为“城市的滨水区”,channel意为“海峡”,paths意为“小路”,结合上下文可知,运河其实就是水道,所以A正确。
  70. B 介词用法题。between指“在两者之间”,符合句意,所以B正确。而among指“在三个或三个以上的人/物中间”,与句意不符,故排除。
  71. B 词义辨析题。expose意为“使暴露、面临”,常与介词to连用,表示“暴露于……之中”,符合句意,所以B正确。reveal意为“显示,揭露”,常用于表示秘密、真相等被揭露;show意为“展示”;open意为“打开”,均排除。
  72. C 词义辨析题。voyage意为“航行”,且特指水上航行,而其他选项均与水无关,所以C正确。
  73. D 词义辨析题。locate意为“位于”,符合句意,所以D正确。station意为“驻扎于”,set意为“放置于”,lie在意为“位于”时不能用于被动语态,均应排除。
  74. B 词义辨析题。根据常识,水量过多通常都要排掉,drain意为“排出……的水”,所以B正确。escape意为“溢出”,dry意为“变干”,leak意为“漏出”,均不符合句意,故排除。
  75. D 词义辨析题。在水量不足的地区,通常需要用外界的水来灌溉,irrigate意为“灌溉”,符合句意,所以D正确。water意为“浇水,喷淋”,wet意为“弄湿”,soak意为“浸透”,均不符合句意,故排除。
  76. A 惯用搭配题。选项中能与介词for搭配表示“提供”的只有furnish,所以A正确。afford, offergive在指“提供,给予”时通常用afford/offer/give sb. sth.的结构。
  77. C 词义辨析题。depend on意为“取决于”,结合句意可知,C正确。base on意为“以……为基础”,take on意为“承担”,focus on意为“集中(注意力)”,均不符合句意,故排除。
  78. B 词义辨析题。本句的意思是“运河必须足够宽,能允许两条最大的船同时________。”只有pass(通过)符合句意,所以B正确。
  79. C 词义辨析题。beneath指“在……以下”,表示位置,符合句意,所以C正确。down指“向下”,表示方向;below多用于抽象概念;off表示距离,均应排除。
  80. D 词义辨析题。表示“用……观测”,要用动词observe,所以D正确。studyresearch指“系统研究”,survey指“调查,检查”,均排除。
  81. B 词义辨析题。a number of表示“大量的”,后跟可数名词,符合句意,所以B正确。plenty of意为“大量的”,后既可跟可数名词,又可跟不可数名词,但没有a plenty of这种用法;a deal of表示“大量的”,但不能修饰可数名词;也没有a supply of这样的用法,所以排除ACD项。
  82. B 逻辑衔接题。结合句意可知,这里要用表原因的连词来引导原因状语从句,所以B正确。
  83. A 逻辑衔接题。分析句子结构可知,此处应填入一个能引导定语从句的关系代词,由于先行词是canals,所以A正确。注意,不要看到as,就想到as...as...结构而错选。这里的asthe same as...结构的一部分。
  84. C 词义辨析题。exact意为“准确的”,definite意为“明确的”,certain意为“确信的”,decisive意为“决定性的”。exactdefinite用于修饰物,所以排除;decisive不符合句意,也排除,故选C
  85. B 惯用搭配题。take photographs是惯用搭配,意为“拍照”,所以B正确。
  86. D 词义辨析题。discover强调发现抽像的事物,符合句意,所以D正确。find常指发现具体的事物,expose指“暴露”,uncover指“揭开”,均应排除。
  
Part VI Translation
  87. save our environment from destruction
  本题的考点是短语“使……免于……”的译法,save...from...的搭配可表示此意,其中from后接句词或动名词。此外,还可用prevent...from...的结构,即prevent our environment from being destructed.
  88. we wouldnt have walked in the rain
  分析句子结构和中文部分的内容可知,本句采用了虚拟语气,再由从句为过去完成时可知,本句表示对过去事实的虚拟假设,因此主句谓语部分应为would have done的结构。
  89. I should be able to get around to reading this novel
  本题的考点是“抽时间做某事”的译法,即get around/round to (doing) sth.。当主语为第一人称时,表主观意愿的将来,一般要用shouldshall
  90. After I work out a solution to the problem
  分析句子结构和中文部分的内容可知,中文部分应译成时间状语从句,而“在……之后”的时间状语从句一般用after来引导。此处还应注意“设计出”的宾语为“解决方案”,因此应译为work out
  91. I have come to the conclusion
  本题的考点是“得出结论”的译法,固定搭配come to the conclusion刚好与此含义相符。再由“已”和已有句子的时态可知,此处应为现在完成时。
 




相关文章