Part I Writing (30 minutes)
Directions: For this part, you are allowed 30 minutes to write a composition one topic: City Problems. You should write at least 120 words following the outline given below in Chinese:
Part II Reading Comprehension (Skimming and Scanning) (15 minutes)
Directions: In this part, you will have 15 minutes to go over the passage quickly and answer the questions on Answer Sheet 1.For questions 1-7, mark
Y (for YES) if the statement agrees with the information given in the passage;
N (for NO) if the statement contradicts the information given in the passage;
NG (for NOT GIVEN) if the information is not given in the passage.
For questions 8-10, complete the sentences with the information given in the passage.
Scientists Weigh Options for Rebuilding New Orleans
As experts ponder how best to rebuild the devastated (毁坏)city, one question is whether to wall off—or work with—the water.
Even before the death toll from Hurricane Katrina is tallied, scientists are cautiously beginning to discuss the future of New Orleans. Few seem to doubt that this vital heart of U.S. commerce and culture will be restored, but exactly how to rebuild the city and its defenses to avoid a repeat catastrophe is an open question. Plans for improving its levees and restoring the barrier of wetlands around New Orleans have been on the table since 1998, but federal dollars needed to implement them never arrived. After the tragedy, that's bound to change, says John Day, an ecologist at Louisiana State University (LSU) in Baton Rouge. And if there is an upside to the disaster, he says, it's that 'now we've got a clean slate to start from."
Many are looking for guidance to the Netherlands, a country that, just like bowl-shaped New Orleans, sits mostly below sea level, keeping the water at bay with a construction of amazing scale and complexity. Others, pointing to Venice's long-standing adaptations, say it's best to let water flow through the city, depositing sediment to offset geologic subsidence—a model that would require a radical rethinking of architecture. Another idea is to let nature help by restoring the wetland buffers between sea and city.
But before the options can be weighed, several unknowns will have to be addressed. One is precisely how the current defenses failed. To answer that, LSU coastal scientists Paul Kemp and Hassan Mashriqui are picking their way through the destroyed city and surrounding region, reconstructing the size of water surges by measuring telltale marks left on the sides of buildings and highway structures. They are feeding these data into a simulation of the wind and water around New Orleans during its ordeal.
"We can't say for sure until this job is done," says Day, "but the emerging picture is exactly what we've predicted for years." Namely, several canals—including the MRGO, which was built to speed shipping in the 1960s—have the combined effect of funneling surges from the Gulf of Mexico right to the city's eastern levees and the lake system to the north. Those surges are to blame for the flooding. "One of the first things we'll see done is the complete backfilling of the MRGO canal," predicts Day, "which could take a couple of years."
The levees, which have been provisionally repaired, will be shored up further in the months to come, although their long-term fate is unclear. Better levees would probably have prevented most of the flooding in the city center. To provide further protection, a mobile dam system, much like a storm surge barrier in the Netherlands, could be used to close off the mouth of Lake Pontchartrain. But most experts agree that these are short-term fixes.
The basic problem for New Orleans and the Louisiana coastline is that the entire Mississippi River delta is subsiding and eroding, plunging the city deeper below sea level and removing a thick cushion of wetlands that once buffered the coastline from wind and waves. Part of the subsidence is geologic and unavoidable, but the rest stems from the levees that have hemmed in the Mississippi all the way to its mouth for nearly a century to prevent floods and facilitate shipping. As a result, river sediment is no longer spread across the delta but dumped into the Gulf of Mexico. Without a constant stream of fresh sediment, the barrier islands and marshes are disappearing rapidly, with a quarter, roughly the size of Rhode Island, already gone.
After years of political wrangling, a broad group pulled together by the Louisiana government in 1998 proposed a massive $14 billion plan to save the Louisiana coasts, called Coast 2050 (now modified into a plan called the Louisiana Coastal Area project). Wetland restoration was a key component. "It's one of the best and cheapest hurricane defenses," says Day, who chaired its scientific advisory committee.
Although the plan was never given more than token funding, a team led by Day has been conducting a pilot study since 2000, diverting part of the Mississippi into the wetlands downstream of the city. "The results are as good as we could have hoped," he says, with land levels rising at about 1 centimeter per year—enough to offset rising sea levels, says Day.
Even if the wetlands were restored and new levees were built, the combination of geologic subsidence and rising sea levels will likely sink New Orleans another meter by 2100. The problem might be solved by another ambitious plan, says Roel Boumans, a coastal scientist at the University of Vermont in Burlington who did his ph.D. at LSU: shoring up the lowest land with a slurry of sediment piped in from the river. The majority of the buildings in the flooded areas will have to be razed anyway, he says, "so why not take this opportunity to fix the root of the problem?" The river could deposit enough sediment to raise the bottom of the New Orleans bowl to sea level "in 50 to 60 years," he estimates. In the meantime, people could live in these areas Venice-style, with buildings built on stilts. Boumans even takes it a step further: "You would have to raise everything about 30 centimeters once every 30 years, so why not make the job easier by making houses that can float."
Whether that is technically or politically feasible—Day, for one, calls it "not likely" —remains to be seen, especially because until now, the poorest residents lived in the lowest parts of the city. Any decision on how best to protect the city in the future will be tied to how many people will live there, and where. "there may be a large contingent of residents and businesses who choose not to return," says Bill Good, an environmental scientist at LSU and manager of the Louisiana Geological Survey's Coastal Processes section. It is also not yet clear how decisions about the reconstruction will be made, says Good, "Since there is no precedent of comparable magnitude." Every level of government is sure to be involved, and "the process is likely to be ad hoc."
Even with the inevitable mingling of science and politics, we still have "a unique chance to back out of some bad decisions," says Good, who grew up in New Orleans. "I hope that we don't let this once-in-history opportunity slip through our fingers in the rush to rebuild the city:"
1. The passage gives a general description of the suggestions to reconstruct New Orleans after Hurricane Katrina.
2. Two examples to deal with water are Netherlands and Venice.
3. The canals have nothing to do with the flooding.
4. The levees will be shored up further with clear long-term fate.
5. The basic problem for New Orleans is the subsidence of Mississippi River delta.
6. The key component of Coast 2050 is wetland restoration.
7. The plan of Coast 2050 will get billions of federal funding.
8. New Orleans will likely sink ________________ by 2100.
9. Another ambitious plan is to shoring up the lowest land with a slurry of sediment ________________.
10. How decisions about the reconstruction will be made is also ________________.
Part III Listening Comprehension (略)
Part IV Reading Comprehension (Reading in Depth) (25 minutes)
Directions: In this section, there is a passage with ten blanks. You are required to select one word for each blank from a list of choices given in a word bank following the passage. Read the passage through carefully before making your choices. Each choice in bank is identified by a letter. Please mark the corresponding letter for each item on Answer Sheet 2 with a single line through the center. You may not use any of the words in the bank more than once.
Questions 47 to 56 are based on the following passage.
Blue is the world's favorite color. It is also the color most often 47 with intellect and authority.
Most uniforms are blue. In Greek and Roman mythology, blue is the color of sky gods. In the Old Testament, God is 48 by deep blue.
Blue and turquoise (青绿色)are represented by the Islamic religion. It is the 49 color in the mosques of the world.
Blue symbolizes truth, peace and cooperation. It is the color of the flag of the United Nations and of Europe. As the coolest color of the spectrum, it is the hue most likely to have a receding effect. As in the skies and water that 50 us, blue is seen as a peaceful and 51 color. Blue light has seen to 52 blood pressure by calming the nervous system hence relaxing the body and mind. Blue creates large airy spaces. It makes rooms bigger.
The wrong shade of blue can be uncomfortable. It can also be cold and sterile(枯燥的)unless 53 with warmer colors.
Light and soft blue makes us feel quiet and protected from the bustle(喧闹)and 54 of the day. Blue bedrooms are restful. Blue bath rooms are appropriately watery. Blue 55 depth with greens and reds. Dark blue represents the night making us calm. Its apparently calming effect makes it the perfect tone for the quieter 56 of your living space.
[A] represented [I] activity
[B] engage [J] zones
[C] refreshing [K] foolish
[D] surround [L] line
[E] curved [M] acquires
[F] dominant [N] associated
[G]lower [O] rash
Directions: There are 2 passages in the section. Each passage is followed by some questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked [A], [B], [C], and [D]. You should decide on the best choice and mark the corresponding letter on Answer Sheet 2 with a single line through the center.
Question 57 to 61 are based on the following passage.
Most shoplifters (商店扒手)agree that the January sales offer wonderful opportunities for the hard-working thief. With the shops so crowded and the staff so busy, it does not require any extraordinary talent to help you to take one or two little things and escape unnoticed. It is known, in the business, as "hoisting".
But the hoisting game is not what it used to be. Even at the height of the sales, shoplifters today never know if they are being watched by one of those evil little balls that hang from the ceilings of so many department stores above the most desirable goods.
As if that was not trouble enough for them, they can now be filmed at work and obliged to attend a showing of their performance in court.
Selfridges was the first big London store to install closed-circuit videotape equipment to watch its sales floors. In October last year the store won its first court case for shoplifting using a evidence a videotape clearly showing a couple stealing dresses. It was an important test case which encouraged other stores to install similar equipment.
When the balls, called sputniks, first make an appearance in shops, it was widely believed that their only function was to frighten shoplifters. Their somewhat ridiculous appearances, the curious holes and red lights going on and off, certainly make the theory believable.
It did not take long, however, for serious shoplifters to start showing suitable respect. Soon after the equipment was in operation at Selfridges, store detective Brian Chadwick was sitting in the control room watching a woman secretly putting bottles of perfume into her bag.
"As she turned to go," Chadwick recalled, "she suddenly looked up at the 'sputnik' and stopped. She could not possibly have seen that the camera was trained on her because it is completely hidden, but she must have had a feeling that I was looking at her."
"For a moment she paused, but then she returned to counter and started putting everything back. When she had finished, she opened her bag towards the camera to show it was empty and hurried out of the store."
57. January is a good month for shoplifters because ________.
[A] they don't need to wait for staff to serve them
[B] they don't need any previous experience as thieves
[C] there are so many people in the store
[D] January sales offer wonderful opportunities for them
58. The sputniks hanging from the ceiling are intended ________.
[A] to watch the most desirable goods [C] to frighten shoplifters by their appearance
[B] to make films that can be used as evidence [D] to be used as evidence against shoplifters
59. The case last October was important because ________ .
[A] the store got the dresses back
[B] the equipment was able to frighten shoplifters
[C] other shops found out about the equipment
[D] the kind of evidence supplied was accepted by court
60. The woman stealing perfume ________.
[A] guessed what the sputniks were for [C] could see the camera filming her
[B] was frightened by its shape [D] knew that the detective had seen her
61. The woman's action before leaving the store shows that she ________.
[A] was sorry for what she had done
[B] was afraid she would be arrested
[C]decided she didn't want what she had picked up
[D] wanted to prove she had not intended to steal anything
Questions 62 to 66 are based in the following passage.
The largest shark known to us, Megalodon, is extinct. Or is it? Carcharodon Megalodon, commonly known as Megalodon, is believed to have lived between 1 million and 5 million years ago and thought to have been 52 feet long. It is (or was) a shark that had a jaw 7 or more feet wide. Fairly recently, there has been some speculation about whether it is extinct or just out of reach. But few people believe that Megalodon has found a home deep in the ocean.
There are many known "Living Fossils": Coelacanth, Sea Cucumbers, Sea Urchins, Lobsters, Sea Stars. The common ones like lobsters and sea urchins are not really looked on as anything amazing. They've been around for thousands of years or more, and are easily accessible to us. What if they weren't accessible and yet still existed? We would label them extinct. The discovery of a live Coelacanth, a fish long believed extinct, challenged some scientists' long-held beliefs on extinction. There have been recent discoveries of incredibly large squid, and deep-sea fish never before seen by scientists.
In the 1960s the U.S. Navy set up underwater microphones around the world to track Soviet submarines. The network, known as the Sound Surveillance System, still lies deep below the ocean's surface in a layer of water known as the "deep sound channel". The temperature and pressure of the channel allow sound waves to travel undisturbed. NOAA's Acoustic Monitoring Project has been using the Sound Surveillance System to listen for changes in ocean structure like ocean currents or volcanic activity. Most of the sounds recorded are common and of no concern. One sound, identified in 1977 by U.S. Navy "spy" sensors, was odd. It was obviously a marine animal but the call was more powerful than any of the calls made by any other reported sea creature. It was too big for a whale. Could it be a deep-sea monster? One possibility was a giant squid, but no one is sure. It was named "Bloop". Could it be Megalodon? If Megalodon is still alive down in the bottom of the ocean, we may some day soon discover it. Then what? Deep sea diving will never be the same, that's for sure!
62. The following is commonly known EXCEPT ________.
[A] Megalodon, the largest shark, is extinct
[B] Megalodon is not extinct but just out of reach
[C] Megalodon was 52 feet long and had a jaw 7 or more feet wide
[D] Megalodon lived between several million years ago.
63. What makes scientists doubt about the belief that Megalodon is extinct?
[A] The discovery of many "Living Fossils". [C] The discovery of a live Coelacanth.
[B] The discovery of the fossils of lobsters. [D] The discovery of the fossils of sea urchins.
64. What was special in their recorded sounds?
[A] To listen for changes in ocean structure.
[B] To listen for changes of ocean currents or volcanic activity.
[C] To Make sure whether there was a giant squid deep in the ocean.
[D] To follow the track of the Soviet warships under water.
65. What was special in their recorded sounds?
[A] A strange, powerful animal sound was heard. [C] A sea monster's sound was heard.
[B] A big whale's sound was heard. [D] A giant squid's sound was heard.
66. What can be concluded from the passage?
[A] Scientists' discoveries always change people's belief.
[B] There are too many secrets to be discovered.
[C] Megalodon may be still alive deep in the ocean.
[D] "Deep sound channel" allows sound waves to travel undisturbed.
Part V Cloze (15 minutes)
Directions: There are 20 blanks in the following passage. For each blank there are four choices marked [A], [B], [C] and [D] on the right side of the paper. You should choose the ONE that best fits into the passage. Then mark the corresponding letter on Answer sheet 2 with a single line through the center.
Before the 20th century the horse provided day to day transportation in the United States. Trains were used only for long-distance transportation.
Today the car is the most popular 67 of transportation in all of the United States. It has completely 68 the horse as a means of everyday transportation. Americans use their car for 69 90 percent of all personal 70 .
Most Americans are able to 71 cars. The average price of a 72 made car was, 500 in 1950, 740 in 1960 and up 73 750 in 1975. During this period American ear manufacturers set about 74 their products and work efficiency.
Meanwhile, the yearly income of the 75 family increased from 1950 to 1975 76 than the price of cars. For this reason, 77 a new car takes a smaller 78 of a family's total earnings today.
In 1951 79 it took 8.1 months of an average family's 80 to buy a new car. In 1962, a new car 81 8.3 of a family's annual earnings. By 1975 it only took 4.75 82 income. In addition, the 1975 cars were technically 83 to models from previous years.
The 84 of the automobile extends throughout the economy 85 the car is so important to Americans. Americans spend more money 86 their cars running than on any other item.
67. [A] kinds [B] means [C] mean [D] types
68. [A] denied [B] reproduced [C] replaced [D] ridiculed
69. [A] hardly [B] nearly [C] certainly [D] somehow
70. [A] trip [B] works [C] business [D] travel
71. [A] buy [B] sell [C] race [D] see
72. [A] quickly [B] regularly [C] rapidly [D] recently
73. [A] on [B] to [C] in [D] about
74. [A] raising [B] making [C] reducing [D] improving
75. [A] unusual [B] interested [C] average [D] big
76. [A] slowest [B] equal [C] faster [D] less
77. [A] bringing [B] obtaining [C] having [D] purchasing
78. [A] part [B] half [C] number [D] side
79. [A] clearly [B] proportionally [C] obviously [D] suddenly
80. [A] income [B] work [C] plants [D] debts
81. [A] used [B] spent [C] cost [D] needed
82. [A] months [B] dollar [C] family [D] year
83. [A] famous [B] quick [C] superior [D] inferior
84. [A] running [B] notice [C] influence [D] discussion
85. [A] then [B] so [C] as [D] which
86. [A] starting [B] leaving [C] keeping [D] repairing
Part VI Translation (5 minutes)
Directions: Complete the sentences on Answer Sheet 2 by translating into English the Chinese given in brackets.
87. The chairman requested ________________________(所有书面资料都要储存在电脑硬盘上).
88. ________________________ (如果我是你)，I would have accepted such an offer given by the manager.
89. Do you mind ________________________(推迟这次会议到本季度末)?
90. ________________________(考虑到各种各样的因素)， our subjects should be rearranged to meet the requirements of the curriculum.
91. ________________________(理完发之后)，Professor Smith went straightly to the laboratory to proceed with his experiments.
Part I Writing
Nowsdays, millions of migrant workers flock into cities in search of jobs and better living. However, with the sharp rise in the urban population, many problems arise in the development of cities.
Firstly, cities become more and more crowded, putting much pressure upon transportation, housing, sanitation, education, employment and so on. City services and facilities have been strained to a breaking point. Secondly, a growing number of private cars emit a huge amount of carbon dioxide, leaving the air mercilessly polluted.What ismore, the city is also threatened by an increase in crime. There is not a single day passing without the report of someone being robbed, kidnapped or even murdered.
Last but not least, city-dwellers are not only separated from the nature but also isolated from each other, even not knowing name of their next-door neighbor.
All these problems have harmed the attractiveness of the city. More people may seek to live in the suburbs if there isn't any improvement.
Part II Reading Comprehension (Skimming and Scanning)
1.Y 文章开头提到experts ponder how best to rebuild the devastated city,并在第三段简要介绍了重建的几种方案，随后文章详细地阐述了各种建议，由此可知该句正确。
2.Y 根据题干中的信息词Netherlands and Venice 定位到原文第三段。文中关于前者的描写是keeping the water at bay,关于后者蝗是let water flow through the city,由此可知题干表述正确。
3.N 根据题干中的信息词canals和flooding 定位到原文第五段，该段提到运河的作用是funneling surges,而Those surges are to blame for the flooding,早些可知运河与洪灾是有关系的故该句错误。
4.N 根据题干中的信息词levees及long-term fate 定位到原文第六段第一句话，可知their long-term fate isunclear,故该句表述错误。
5.Y 根据题干中的信息词basic problem for New Orleans 定位到原文第七段第一句话，可知题干表述与原文相符。
6.Y根据题干中的信息词Coast 2050定位到原文第八段，在Coast2050后明确提到Wetland restoration wasa key component,可知题干表述正确。
8.another meter. 根据题干中的信息词by2100定位到原文倒数第三段第一句，可得到答案。
9.piped in from the river. 根据题干中的信息词another ambitious plan 定位到原文倒数第三段第二句，可得到答案。
10.not yet clear.根据题干的中的信息词decisions和reconstruction 定位到倒数第二句，可知关于城市的重建方案沿无定论。
Part IV Reading Comprehension
47. N 填入该空格的应为非谓语动词或形容词，选项中和with搭配的非谓语动词有 associated 和 balanced，结合句意“它(蓝色)也是一种最常与指挥和权威想________的颜色”，可知N最符合文意。
48. A 由下句 Blue and turquoise are represented by the Islamic religion,，并集合空格所在句的结构，可知A符合文意。
49. F 由上文提到的“蓝色和青绿色代表了伊斯兰宗教”，可知蓝色应该是清真世界中主要的颜色，故F符合文意。
50. D 分析句子结构，该处应填入动词，再结合常识，可知蓝天和水包围着人类，故D符合文意。
51. C 分析句子结构，该处应填入一个形容词，悬想中能和peaceful 在意义和风格上并列的只有C，refreshing 意为“使人心旷神怡的”。
52. G 既然下文说蓝光能使人的神经系统平静下来，那么结合常识可知人的血压也会相应降低，故G符合文意。
53. H 由上文可知调配不当的深蓝色也回令人不舒服，只有和其他暖色平衡，才不会显得冷且枯燥，选项中H符合文意。
54. I 选空应填入一个名词，由句意“轻柔的蓝色能使我们感觉宁静，能远离一天的忙碌和________”来看选项，I(活动)最符合文意。
55. M 该空应填入第三人称单数的动词，选项中只有M符合，该句意为“添加绿色和红色能提高蓝色浓度”。
56. J 该空应填入一个名词。空格之前提到了蓝色的卧室和蓝色的浴室，空格后又出现了of your living space，所以空格处要填一表空间的词，这一quieter 空间将是living space 的一部分，J最符合文意。
57. C 细节题。由文章第一段第二句所说的with the shops so crowded and the staff so busy 可知，对扒手来说一月份是偷东西的大好时机是因为商店很拥挤，而且店员很忙碌，所以C正确。原文虽然提到了干扰项D 的内容，但那只是对问题的重复，并不是答案。
58. B 推断题。文章第三，四段指出，悬挂在天花板上的小球用于拍摄小偷作案时的情景，而拍有偷窃情景的录像带可以用做指正小偷的证据，所以B正确。虽然这些小球是用爱拍摄犯罪场景的，但小球本身并不能作为证据指控扒手，故排除强干扰项D。
59. D 推断题。文章第四段提到Selfridges百货商店以拍摄到的录像带为证据成功指控了扒手，最后总结说这是一件重要的判断案件，由此推断，这种证据(录像带)被法庭接受是该案件的重要性之所在，所以D正确。
60. A 推断题。文章倒数第二段最后一句指出，偷香水的女人不可能看到针孔摄像机在拍她，但她能感觉到有人在看着她，由此推断，女人可能猜到了挂在天花板上的小球的作用，所以A正确。偷香水的女人并不确定她是否被发现了，她只是觉得有摄像机她就有可能被拍到，因而排除D。
61. B 推断题。结合文章最后两段可知，那个女人虽然有偷香水的企图，但因为看到了挂在天花板上的小球并猜到了它的作用，从而感到害怕，才又把香水放了回去，所以B正确。
62. B 细节题。文章第一段第三，四句指出，巨齿鲨一般被认为生活在一百万到五百万年前，它们长52英尺，下颚至少7英尺宽;该段最后一句指出，几乎没有人相信巨齿鲨没有灭绝而只是迁到了深海生活，即这一观点并不为大众所接受，故选B。本题要注意题干中的commonly一词。
63. C 细节题。文章第二段后半部分指出某些古老的海底生物，因为人们找不到它们所以就认为它们已经灭绝了，实际上它们仍然存在，接着列举了Coelacanth为例，故选C。
64. D 细节题。文章第三段第一句指出，为了追踪苏联的潜水艇，美国海军在20世纪60年代在世界范围内布下了水下扩音器，由此可知D正确。
66. C 推断题。A(科学家的发现总在改变人们的观念)，B(还有很多秘密未被发现)，这两项并不能从本文中推断出来，故排除;D(“深海声道”能传播声波并使其不受干扰)，由第三段第三句可知，是声道的温度和压力能传播声波并使其不受干扰，故排除D;本文开篇第二句Or is it?提出了对巨齿鲨灭绝一说的质疑。末段倒数第四句Could it be Megalodon? 暗示Bloop有可能是巨齿鲨发出的，所以C(巨齿鲨仍然生活在深海)正确。
Part V Cloze
67. B 惯用搭配题。本句意为“如今，汽车是全美最普遍的交通____。”再结合下一句中的as a means of everyday transportation 可知，B正确。搭配 means of transportation 意为“交通工具”。
68. C 词义辨析题。deny意为“拒绝”，reproduce意为“复制”，replace意为“取代”，ridicule意为“嘲笑”,结合句意可知，应是汽车完全取代了马，所以C正确。
69. B 词义辨析题。hardly 意为“几乎不”，nearly意为“几乎”，certainly意为“的确”,somehow意为“不知何故”，结合上下文可知，本句意思是“美国人几乎90%的旅行都使用他们自己的车”故B正确。
70. A 词义辨析题。trip意为“旅行”,尤指以工作和娱乐为目的的短途旅行，所以A正确。work意为“工作”，business意为“买卖”，travel意为“旅行，尤指长途旅行，均不符合句意。
71. A 词义辨析题。buy意为“购买sell意为“出售”，see意为“看见”，集合 句意及下文提到的price可知，A正确。
72. D 词义辨析题。结合句意，此处意为“最近生产的”，即：recently made，所以D正确。quickly意为“快速地”， rapidly意为“迅速地”，
73. B 介词用法题。up to意为“到(某个数量)”，所以B正确。
74. D 词义辨析题。raise意为“提高”，make意为“制作”，reduce意为“减少”，improve意为“改进”。结合空格后的内容可知，空格处应填入能与宾语their products and work efficiency相搭配的动词的现在分词，此处意思为“提高他们的查品和工作效率”，故选D。
75. C 词义辨析题。结合句意可知，该句要表达的意思是 “一般家庭的年收入”所以C正确。
76. C 词义辨析题。由句中的increase和than可知，空格处应填入副词的比较级，再结合句意可知，C正确。
77. D 词义辨析题。bring意为“带来”， obtain意为“获得”， have意为“拥有”，purchase意为“购买”，此句意为“买一辆新车仅占一个家庭总收入的少部分”，所以D正确。
78. A 词义辨析题。part意为“部分”，half意为“一半”number意为“数量”side意为“旁边”，结合句中的 take a...of可知，A正确。 take a part of在本句中意为“占……的一部分”。
79. B 词义辨析题。clearly意为“明显地”， proportionally意为“按比例地”， obviously意为“显然地”， suddenly意为“突然地”，此处意为“显然，在1951年一般家庭要花8.1个月的收入才能买一辆新车”，所以B正确。
80. A 词义辨析题。由上文提及的 the yearly income of the average family，再结合句意可知，A正确。
81. C 词义辨析题。四个选项中spend和 cost 都可以表示“花费”，但只有cost能以物为主语，指某物花费某人多少钱，所以C正确。
82. A 词义辨析题。本段讲的都是普通几听花费多少月收入来买车，所以A正确。
83. B 词义辨析题。结合表转折的 inaddition 及句意可知，1975年产的汽车在技术上优于以前的款型，所以B正确。
84. C 词义辨析题。run意为“奔跑”， notice意为“注意”， influence意为“影响”， discussion意为“讨论”，此处意为“汽车的影响延伸到经济”，所以C正确。
85. B 逻辑衔接题。分析句意可知，前后两部分的因果关系，后面是因，前面是果，所以应选能引导愿意状语从句的词，故选B。
86. C 惯用搭配题。keep their cars running属于 keep sth.doing 这个固定动词短语，意为“保持……继续进行”，所以C正确。
Part VI Translation
87. all the written materials be stored into the hard disk of computers
88. If I were you
有句意可知“如果我是你”表示的是一种假设的情况，故用 if 引导的条件状语从句来表示虚拟语气。用 if 一道条件状语从句表虚拟时，如果表示现在的情况，谓语动词要用过去式(be 动词用were);如果表示将来的情况，谓语动词要用 would (could等)或were to+ 动词原形的形式。
89. postponing the conference to the end of this quarter
在这句话中，mind作动词，意为“介意，在乎”，其后应跟 dong 的形式。另外，应注意“季度”的英文表达是 quarter。
90. With various factors considered
91. After having his hair cut
待译部分强调的是“理发完成”这个结果，而非理发的执行者，故可用 have sth. done 的结构。还应注意have sb. do sth.这个结构，也意为“让某人做某事”，但此时，要指出动作的发出者是谁。